Απόκριες στη Σκόπελο


Το νησί φαίνεται να μη ξεχνά την αρχαία παράδοση των διονυσιακών τελετουργιών, που γίνονταν προς τιμή του Σταφύλου και του Διονύσου.

Την Τσικνοπέμπτη ντύνονται μασκαράδες, γλεντούν και λένε άσεμνα διονυσιακά τραγούδια.

Την προτελευταία Κυριακή των απόκρεω γίνεται το έθιμο της «τράτας». Η τράτα είναι ένα μεγάλο καράβι φτιαγμένο από καλάμια. Μικροί και μεγάλοι μουτζουρώνονται και κουβαλώντας την τράτα, περνούν από όλα τα σοκάκια της πόλης πειράζοντας τους παρευρισκόμενους. Σε κάθε πλατεία και αλάνα σταματούν για να τραγουδήσουν και να χορέψουν παραδοσιακά άσματα. Το έθιμο τελειώνει στη θάλασσα όπου με γέλια και τραγούδια βουλιάζουν τη τράτα στα νερά.

Την τρίτη Κυριακή της αποκριάς, Σκοπελίτες ντύνονται με την παραδοσιακή αποκριάτικη αμφίεση "μπράμδες" και ονομάζονται «κακές μουτσούνες» ή «κουδουνάτοι». Φορούν πολλά τσαπράζια ασημένια και γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και τραγουδούν το επικό τραγούδι της "Βλάχας". Πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται στις πλατείες, στον Μύλο, στον Αϊ Γιάννη, στο Χριστό, στην Παναγία Παπαμελετίου και στο Γυφτόρεμα, χορεύει, τραγουδά και οι νοικοκύρηδες κερνούν ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και άφθονο κρασί.

Την "Καθαρή Δευτέρα" στη Σκόπελο συνηθίζουν να σχηματίζουν με λουλάκι στο μέτωπό τους έναν σταυρό και στο αυτί τους κρεμούν ένα κλωνί ζουμπούλια μυρωδάτα.

Ξενοδοχεία ΣκοπέλουΞενοδοχεία Σκοπέλου Μουσεία ΣκοπέλουΜουσεία Χωριά ΣκοπέλουΧωριά Χώρα ΣκοπέλουΧώρα Παραλίες ΣκοπέλουΠαραλίες Εκκλησίες & Μοναστήρια ΣκοπέλουΕκκλησίες & Μοναστήρια Μνημεία ΣκοπέλουΜνημεία Αξιοθέατα ΣκοπέλουΑξιοθέατα Mamma MiaMamma Mia Καταδύσεις ΣκόπελοςΚαταδύσεις

Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου

Ξενοδοχεία

Επιλογή Γλώσσας

Ελληνικά English

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Code

Γίνετε μέλος

Πατήστε εδώ και συμπληρώστε την φόρμα!

Αναζητήστε στην ιστοσελίδα

Επικοινωνία

Σκόπελος 370 03, Ν.Μαγνησίας, Ελλάδα

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερωτικά δελτία
Code

[*] απαιτούμενα πεδία. Πληκτρολογήστε των κωδικό (κλικ για ανανέωση)

Copyright © 2015-2018, Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου ::: web design: My Internet :::